Hur blir man en framgångsrik aktieförvaltare?

9 mars, 2018 • Nyheter

Idag blev det klart att Öhman Sweden Micro Cap kammar hem utmärkelsen ”Bästa småbolagsfond” av fondanalysföretaget Morningstar. Bakom fonden står den erfarne stjärnförvaltaren Stefan Kopperud som tillsammans med sitt förvaltarteam länge hyllats för sina framgångar. Hur når man toppen och hur behåller man sin plats inom förvaltareliten?

När Morningstar utser de bästa fondförvaltarna i Sverige är det Öhmans Stefan Kopperud som tar hem priset flest gånger.

Fonden startade 1997 och sedan 2000 har Stefan stått på prispallen många gånger. Den dagsfärska utmärkelsen som årets bästa småbolagsfond riktar nu återigen ljuset mot Stefans varaktiga framgångar. Huvudpersonen själv menar att det är hårt jobb och nyfikenhet som ligger bakom en lång och framgångsrik karriär.

Det finns alltid mycket nytt att lära och det krävs hårt arbete för att orka hänga med när branschen svänger säger Stefan Kopperud, förvaltare Öhman Sweden Micro Cap.
Det finns alltid mycket nytt att lära och det krävs hårt arbete för att orka hänga med när branschen svänger säger Stefan Kopperud, förvaltare Öhman Sweden Micro Cap.

– Det finns inget enkelt recept på framgång när det kommer till aktieinvesteringar. Det gäller att ha ett genuint intresse och verkligen gilla det man gör. Det finns alltid mycket nytt att lära och det krävs hårt arbete för att orka hänga med när branschen svänger.

Som sig bör när man intervjuar ett proffs så valde vi ett något sportbetonat manér när vi frågade Stefan om karriären och hemligheterna bakom en framgångsrik aktieförvaltning:

Trots hård konkurrens kammar Öhman Sweden Micro Cap hem utmärkelsen som årets bästa småbolagsfond. Hur känns det?

– Det är naturligtvis väldigt roligt. Det visar inte minst på fondens goda utveckling under en lång period och att vi har förmågan att hitta intressanta bolag att investera i oavsett marknadsläge.

Du har varit en av branschens framgångsrikaste förvaltare i snart 20 år – hur började karriären?

– I skolan tyckte jag bäst om samhällskunskap, historia och ekonomi. Redan då fanns intresset för aktier där parallellt. När jag sedan började jobba på Carlson Investment Management 1994 fick jag för första gången möjlighet att kombinera alla dessa komponenter. Sedan 1997 har jag genom uppköp och hopslagningar kommit att arbeta på Skandia, DNB och nu Öhman – faktiskt utan att jag någonsin bytt jobb.

Du har alltid visat en stark uthållighet i dina investeringar – hur håller du dig i form?

– Det är inga konstigheter där– jag försöker att äta hälsosamt som de flesta och tränar regelbundet för att kompensera ett stillasittande jobb.

Behöver man tänka aktier 24/7 för att nå toppen?

– Jag tror framför allt att det krävs ett genuint intresse för aktieförvaltning och att man uppskattar den omväxlande arbetsmiljö som vi förvaltare har. Det är viktigt att man gillar det man gör, är nyfiken och låter sig påverkas av alla intryck i yrkes- och vardagslivet. Jag lyssnar på vad människor pratar om – hur det fungerar på deras arbetsplatser, hur de konsumerar, och så vidare – och drar slutsatser av det. Intrycken tar jag sedan med mig när jag letar efter investeringar.

Vad har du för taktik när du investerar?

– Man måste hela tiden orka att våga ta risker. Det kan vara tufft när man går in i en period där utvecklingen går sämre. Det handlar krasst om att göra framgångsrika aktieval i mer än 50 procent av fallen för att ha förutsättningar att gå bra. Det innebär att man ibland tar fel beslut, vilket kan vara tufft om man inte har rätt mindset. Kortsiktigt kan marknaden gå emot dig och din investeringsidé, så det gäller att tänka långsiktigt och vara beredd på både upp- och nedgångar.

Har du något bra tips till dem som vill lyckas?

– Tro på de val som du gör, både under upp- och nedgångar. Glöm inte varför du valde att investera i bolaget i första taget. Bara för att aktiemarknaden tror något annat än vad du gör så behöver det inte betyda att du har fel i det långa loppet. Så länge det finns en nyfikenhet och en hunger att lära sig mer om bolagen så finns det också goda förutsättningar att bli en framgångsrik aktieförvaltare. Och det viktigaste av allt – hårt arbete lönar sig!

Med över 20 år som ansvarig förvaltare av fonden har småbolagsproffset Stefan Kopperud byggt upp en svårslagen branscherfarenhet. Här berättar han mer om hur han lyckats slå index hela åtta av de senaste 10 åren. Läs mer.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr innan du köper andelar i en fond. Morningstar Awards 2018 (c). Morningstar, Inc. All Rights Reserved. Öhman Sweden Micro Cap nominated for Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund, Sweden. www.morningstar.se