Öhman toppar VM-elvan!

14 juni, 2018 • Nyheter

Det kan inte ha undgått någon att ett av världens största sportevenemang – Fotbolls-VM – står för dörren. Tidningar, TV, bloggar, radioprogram, poddar… Alla är de fyllda med information – och spekulation – kring den förestående fotbollsturneringen i Ryssland! Vilka spelar, vilka är i form, vilka lag kommer att överraska, vilka lag kommer att underprestera? På den sista frågan är svaret för övrigt tydligen Tyskland, att döma av de tyska supportrarnas kommentarer efter träningsmatchen häromdagen. Vår aktieförvaltare Ylwa Häggström drar paralleller mellan fondförvaltning och prognoser av sportresultat.

Åsikterna om förutsättningarna inför matcher är många och antalet ”experter” på området förefaller närmast oändligt. Den store engelske fotbollsspelaren Gary Lineker lär ha sagt; ”Fotboll är 22 man som jagar en boll i 90 minuter, och när allt är klart har Tyskland vunnit”. Han hade då uppenbarligen inte sett träningsmatchen häromdagen.

Ylwa Häggström, fotbollsentusiast och fondförvaltare på Öhman.
Ylwa Häggström, fotbollsentusiast och fondförvaltare på Öhman.

Min egen 74-åriga mor, med all sin samlade livsvisdom, hävdar att man behöver bara se de sista fem minuterna av matchen, för det är då allt avgörs. Den senare informationen kan möjligen vara värdefull för de som oroar sig för hur de ska kombinera fotbolls-VM med sitt förvärvsarbete när dessa krockar tidsmässigt.

Jaha, tänker nu månne vän av ordning; vad har allt detta med ett fondbolag att göra? Det finns paralleller att dra mellan kapitalförvaltning och prognoser av sportresultat. Vi söker formen hos ekonomier och bolag, precis som bedömare av fotbolls-VM söker formen hos spelare. Vi bedömer företagsledningar och organisationer, fotbollsexperterna analyserar tränare och spelstrukturer…. Även när man ser på en fondportfölj kan man anamma en viss sportjargong och tänka i termer av en bra ”laguppställning”. Vad spelar de olika fonderna man investerat i på för positioner i portföljen? Hur samarbetar de med och hur kompletterar de varandra?

Så, med fotbolls-VM som inspiration tänkte vi ta tillfället i akt att presentera ”Öhman Fonders VM-elva”. En klassisk 4-4-2-uppställning, med en väl avvägd kombination av stabilitet och snabbhet. Tidsperspektivet är förstås väsentligt längre än till mitten av juli, men vi ser detta som en riktigt solid laguppställning – givetvis uppbackad av en stark avbytarbänk. Som det anstår ett lag med vinnarambitioner! Allt förstås med en stor portion ”glimt i ögat ”.

Med fotbolls-VM som inspiration tänkte vi ta tillfället i akt att presentera ”Öhman Fonders VM-elva”. En klassisk 4-4-2-uppställning, med en väl avvägd kombination av stabilitet och snabbhet.
Med fotbolls-VM som inspiration tänkte vi ta tillfället i akt att presentera ”Öhman Fonders VM-elva”. En klassisk 4-4-2-uppställning, med en väl avvägd kombination av stabilitet och snabbhet.

I mål: FRN-fonden

Vår kommentar: I mål måste man ha någon man kan lita på i alla väder. Oavsett vad marknaden skickar i ens väg, måste målvakten stå stabil. Det skapar en grund för hela laget som är ovärderlig.

Backlinjen: Företagsobligation Hållbar, Realräntefond, Räntefond Kompass Hållbar, Företagsobligationsfond

Vår kommentar: Mittbackarna är ju kärnan i försvaret tillsammans med målvakten. Här krävs stabila pjäser som sällan går bort sig. Räntefond Kompass ser vi också kunna ge bra stöd till mittfältet. Ytterbackarna måste i modern fotboll kunna kombinera starkt försvarsspel med kvickhet och förmågan att bidra i anfallsspelet.

Mittfältet: Sverige Hållbar, Global Hållbar, Etisk Index USA och Etisk Index Pacific

Vår kommentar: På mittfältet krävs både offensiva kvaliteter och vilja/förmåga att bidra till försvaret när så behövs. Här är spelarna med god uthållighet, som när tillfälle ges också kan göra det lilla extra, oväntade.

Forwards: Global Growth och Sweden Micro Cap

Vår kommentar: Det är mot våra forwards vi blickar för lagets verkliga ”action” och här kan mycket hända – och fort. Men man kan inte alltid förvänta sig att de också tar fullt ansvar i försvaret… En bra ”striker” måste vara där målet är, säger Zlatan, och då får man ibland ge upp defensiva ambitioner.

På vår starka avbytarbänk

  • Backlinjen: Grön Obligationsfond och Obligationsfond.
  • Mittfältet: Etisk index Europa, Etisk index Sverige, Etisk Index Japan, Global Marknad Hållbar och Sverige Marknad Hållbar.
  • Forwards: Småbolagsfonden, Sverige Fokus och Etisk Emerging Markets.

Avslutningsvis passar vi på att önska en riktigt skön sommar – vare sig den tillbringas framför TV:ns många fotbollsmatcher eller på annat sätt!

Ylwa Häggström, förvaltare globala aktier

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr innan du köper andelar i en fond. Faktablad och informationsbroschyr för fonden finns här .

Kontaktpersoner

Ylwa Häggström

Fondförvaltare, Öhman Fonder

ylwa.haggstrom@ohman.se