PERSPEKTIV: [SYNVINKEL, INFALLSVINKEL,
ASPEKT, BELYSNING, FRAMTIDSVY, FRAMTIDSUTSIKTER]

Hur led är tiden?

Låt oss höra 28 januari, 15:30. Välkommen!

Vad händer med maktbalansen när USA retirerar på en rad områden och blickar mer inåt än utåt? Kina flyttar fram sina positioner men hur skiljer sig den kinesiska synen på oss, från vår syn på Kina?

Vi har dessutom ett EU utan Storbritannien att hantera. Kan politikerna enas om en väg framåt när det inte går att nå majoritet? Och hur förhåller sig finansmarknaden till framtidens krav på ökad hållbarhet? Vilka investeringar räknas idag som hållbara i morgon?

Och den låga räntan – är den här för att stanna? Hur har egentligen Riksbanken resonerat angående sin penningpolitik sedan finanskrisen?

Vi på Öhman har härmed nöjet att hälsa dig varmt välkommen till Öhman Perspektiv 2020. Under dagen diskuterar vi ett antal stora och centrala frågor som har potential att hålla oss vakna om natten.

Ur led är tiden, konstaterade Shakespeare redan 400 år före Brexit, Trump och klimatförändringar. Den har knappast rätat upp sig sedan dess. Så vad passar bättre än att till middagen låta Carl Bildt guida oss i den stora oredans tid?

Väl mött!

OSA

Datum: 28 januari 2020
Tid: kl. 15.30–cirka 21.00 (registrering och kaffe från kl. 15.00)
Plats: Berns, Berzelii park, Stockholm
OSA senast 17 januari 2020 till inbjudan@ohman.se

Vänligen uppge vid anmälan om du önskar medverka enbart på seminariet eller seminariet och middagen, samt eventuella matallergier eller matpreferenser.

I samband med seminariet kan vi erbjuda rabatterat pris på hotellrum hos Berns. Bokningen gör du via reservations@berns.se eller telefonnummer 08-566 322 50. Uppge bokningskod ”OHMAN”.

Eventuella frågor besvaras av Lotta Furgårdh, telefon 08-407 58 44 eller e-post inbjudan@ohman.se

Vänligen notera att inbjudan är personlig och enligt principen ”först till kvarn”.

Program

Hämta programbladet som PDF

15.00–15.30
Registrering & Kaffe

15.30–15.35
Välkommen
Johan Malm, koncernchef Öhman-gruppen
Jamal Abida Norling, vd Öhman Fonder

15.35–16.10
Kunskap är nyckeln till att förstå Kina

Frédéric Cho, Kinaexpert

16.10–16.15
Frågestund

16.15–16.50
Kan klimathot och domedag vändas till möjligheter och tillväxt?

– Dags för den nya klimatekonomin!
Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska Rådet och ledamot av Forskningsberedningen

16.50–16.55
Frågestund

16.55–17.15
Paus

17.15–18.05
Vägen från finanskrisen och framåt – Den penningpolitiska utvecklingen.
Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef

18.05–18.10
Frågestund

18.10–18.15
Avrundning

18.15–18.45
Drink

18.45–20.15
Middag

20.15–20.45
Den nya oredans tid
Carl Bildt, tidigare statsminister

Talare

Carl Bildt var Sveriges statsminister 1991-1994 och återkom sedan till politiken som utrikesminister 2006-2014. Under sin tid som statsminister var han drivande i Sveriges anslutning till den Europeiska unionen och genomdrev även långtgående strukturreformer för att förbättra Sveriges konkurrenskraft internationellt samt för att modernisera välfärdssystemet. Carl Bildt rönte stort internationellt erkännande för sin roll som FNs officiella medlare och som generalsekreterarens särskilda sändebud under konflikten på Balkan 1999-2001. Carl Bildt är en av få svenskar som lyckats göra sig ett namn på den internationella storpolitiska kartan.

Cecilia Skingsley, är förste vice riksbankschef sedan början av november 2019 efter att ha varit en av de sex vice riksbankscheferna i Sveriges Riksbank sedan maj 2013. Dessförinnan var hon chefekonom på Swedbank. Cecilia Skingsley har en Filosofie Kandidatexamen i nationalekonomi från Stockholms universitet och är diplomerad finansanalytiker från Handelshögskolan (IFL).

Frédéric Cho är den ende i Norden, och en av få i Europa, som arbetat inom samtliga områden av Kinas finanssektor: bank och finans samt försäkring, men även inom life science och media i Kina. Frédéric är humanist i grunden men avbröt 1986 sina doktorandstudier i sinologi för att arbeta på läkemedelsbolaget Astra i Kina. Året därefter landade han i finansvärlden. I sin karriär har han arbetat för svenska, franska, och amerikanska firmor. Sedan 2014 driver han Frédéric Cho Advisory med fokus på strategisk rådgivning kring investeringar och affärsutveckling mellan Sverige/Norden och Kina/Hongkong/Taiwan/Sydkorea/Japan och Singapore. Bland hans kunder finns investmentbolag, storbolag, PE-och VC-firmor, finansiella institutioner, institutionella investerare samt en handfull startups. Han är också vice ordförande i Sweden-China Trade Council, och författare till boken ”Kina enligt Cho – en ny fas” (2014). Sammanlagt har han bott tjugo år utomlands i städer som Peking, Shanghai, Wuxi, Taipei, Hongkong samt Paris och Zürich.

Johan Kuylenstierna blev utnämnd till miljömäktigast i Sverige 2014 av tidningen Miljöaktuellt. Idag är han vice ordförande i Klimatpolitiska Rådet och ledamot av Forskningsberedningen. Han var tidigare chef för Stockholm Enviroment Institute och är ledamot av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien sedan 2009. Johan Kuylenstierna sitter i styrelserna för Göteborgs universitet, Sveaskog, Axfoundation, Ecogain och Världsnaturfonden. Han är dessutom adjungerad professor vid institutionen för naturgeografi samt hedersdoktor vid Stockholms universitet. Därutöver driver han ett eget bolag och har bland annat ett större samarbete med TV4 (Klimatkollen).