Uber – Tack, men nej tack!
Uber börsintroduceras idag fredag 10 maj. Detta är en av de största noteringarna de senaste åren men också en av de mest olönsamma. Bolaget har på tre år gått med hela 10 miljarder dollar i förlust och skriver i sitt prospekt att det finns en risk att bolaget aldrig blir lönsamt. Nu är det dock inte en hög värdering och stora förluster som gör att vi väljer att inte investera i bolaget utan snarare de stora hållbarhetsutmaningarna.

”Jag har under mina drygt 20 år som förvaltare av globala aktier aldrig stött på en börsintroduktion där bolaget haft en liknande historia av kontroverser” säger Filip Boman fondförvaltare på Öhman Fonder.
Bolaget är framförallt kritiserat för att underbetala förare som inte räknas som anställda utan som frilansande chaufförer. En Uberförare i USA tjänar cirka 10 dollar i timmen efter omkostnader vilket är under minimilönen i nästan samtliga städer där bolaget är verksamt. Företaget har också motsatt sig möjligheten för förare till facklig anslutning. Allt detta har lett till missnöje bland förare, som nu har inlett strejker i många länder såsom Australien, Argentina och i stora städer som Los Angeles samt en kommande rikstäckande stor strejk i USA. Eftersom förarna inte är anställda så innebär en strejk att man helt enkelt stänger av sin app och inte tar uppdrag. Företaget skriver i sitt prospekt att man räknar med fortsatt missnöje från förare eftersom bolaget avser att minska förares kompensation för att förbättra resultatet.
Vidare har det vittnats om en hårdför arbetskultur, som Uber själva kallar för framåtlutad. Bolaget har också råkat i blåsväder med flera stämningar om sexuella trakasserier, samt ras- och könsdiskriminering på arbetsplatsen. Mångfald och jämställdhet är utmaningar för de flesta teknikföretag, men Ubers historik för att hantera denna fråga är särskilt dålig.
Jag har under mina drygt 20 år som förvaltare av globala aktier aldrig stött på en börsintroduktion där bolaget haft en liknande historia av kontroverser, säger Filip Boman fondförvaltare på Öhman Fonder.
Uber har dessutom en rad utestående tvister med myndigheter. US Department of Justice har inlett en brottsutredning där Uber använt ett internt mjukvaruverktyg, Greyball, för att förhindra att myndighetspersonal ska kunna undersöka verksamheten. I denna utredning ingår även ett ärende om att Uberkunders data varit tillgängligt för tredje part.
Slutligen är bolagets förhoppningar om miljövinster inget vi ser i närtid. En studie gjord av myndigheter i Kalifornien kom fram till att taxiförmedlingstjänster som Uber och Lyft var orsaken till 51 procent ökning av bilpendlares tid i trafikköer mellan 2010–2016 i San Franciscoområdet. Om Uber ersätter kommunala trafikmedel, gång och cykel är det svårt att se att det skulle gynna klimatet.
Allt ovanstående riskerar såklart att spilla över på det finansiella. Uber står sannolikt inför höga bötesbelopp och kostsamma förlikningar. Risken med att ha frilansande förare är ju också att de lätt kan välja en annan ”arbetsgivare”. Framförallt är Uber inte starkare än sitt varumärke eftersom det tar tre sekunder att radera appen och öppna en konkurrentapp.
Vi ser gärna fler tillväxtbolag med revolutionerande affärsmodeller på börsen men då får det inte ske på bekostnad av rättigheter, mångfald, integritet eller miljö. Och det gör ju inget om bolaget är lönsamt.
Stockholm fredag 10 maj 2019
Filip Boman, fondförvaltare på Öhman fonder
Kontakt