Viktig information
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr innan du köper andelar i en fond.
#öhmanlunch: Banker – från finanskris till förtroendekris
I oktober 2012 slår orkanen ”Sandy” till mot Manhattan och stänger ner stora delar av Wall Street. Under den här blackouten stod en byggnad kvar som en fyr i ett nedsläckt New York – investmentbanken Goldman Sachs huvudkontor. När orkanen hade bedarrat, väckte det här en hel del irritation, sjukhus och andra viktiga samhällsfunktioner hade lamslagits medan banken lyste upp som en julgran. Öhman Fonders hållbarhetsanalytiker Victoria Lidén inledde månadens #öhmanlunch med att ta åhörarna sju år tillbaka i tiden.

Victoria Lidén talar under september månads #öhmanlunch.
Victoria Lidén menar att exemplet tjänar som ett symboliskt exempel för bankernas roll och funktion i dagens samhälle – det vill säga dess motståndskraft och vikten av att upprätthålla stabilitet. Det belyser också att klimatrelaterade risker kan visa sig som fysiska risker.
Men Victoria understryker att en bank också kan påverkas av klimatet på andra sätt, i form av finansiella risker och störningar i det finansiella systemet. Till exempel till följd av förhöjda kreditrisker där förfallna och obetalda lån leder till att förluster ökar, eller marknadsrisker såsom ökade svängningar i energi- och råvarupriser.
– Bankerna är hjärtat i den globala finansiella ekonomin med ansvar för att allokera kapital och hantera risk så effektivt som möjligt. Även om deras direkta miljöpåverkan inte är stor, så kan de ha en indirekt miljöpåverkan via tillgångarna i låneboken och projekten de finansierar. Med det kommer ett stort ansvar. Såhär ett årtionde efter finanskrisen, är det kanske bankerna som kan rädda världen, frågar hon sig.

Victoria Lidén, hållbarhetsanalytiker på Öhman Fonder talar under september månads #öhmanlunch.
Öhman Fonder analyserar i rapportserien ”Prospektiv” de hållbarhetsrisker som är förknippade med olika branscher.
Risker som påverkar de utvärderingar och investeringsbeslut som tas inom fondbolaget. I den andra delen av Prospektiv synas bankernas hållbarhetsarbete i sömmarna. Det var också temat för dagens lunchpresentation.
Bankerna tar initiativ till förbättringar, men mycket återstår
Bankerna har börjat ta initiativ för att visa att man tar klimatrisker på större allvar. Det visar det faktum att 28 banker, däribland de nordiska storbankerna Nordea, SEB, Danske Bank, DNB och Swedbank, valt att signera FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Det innebär att man förbinder sig att agera i linje med FN:s utvecklingsmål och Parisavtalet.
– Det krävs mer än att bara skriva på ett papper för att visa att man tar klimatrisker på allvar, samtidigt är det ett stort steg för branschen och hjälper oss att utvärdera om man lever upp till sina utfästelser, säger Victoria.

#öhmanlunch med tema ”Från bankkris till förtroendekris”.
En viktig hållbarhetsaspekt som Öhman Fonder utvärderar i sitt investeringsarbete är affärsetiken. I detta avseende menar Victoria att bankernas anseende sedan finanskrisen skadats i grunden. Den senaste tidens penningtvättsskandaler har ytterligare spätt på denna misstro.
– Trots att branschen omfattas av betydligt mer stringenta regelkrav idag, så har det uppdagats flera fall av olaglig verksamhet inom bankerna såsom penningtvätt, marknadsmanipulation och sanktionsöverträdelser. Förtroende är hårdvalutan inom bank och finansiella system, och just nu står inte bankerna högt i kurs i det avseendet, konstaterar Victoria.
Victoria fortsätter med att förklarar hur man aktivt jobbat och fortfarande jobbar mot bankerna för att få dem att agera mer proaktivt i dessa frågor.
– Vi har under året haft dialoger med flera av de nordiska storbankerna och diskuterat hur de ska komma till rätta med AML (anti money laundering)-problematiken. Generellt kan man säga att det har varit fokus på hur stora böterna kommer bli. Bankerna investerar mycket i sina IT-system och förstärker avdelningarna som arbetar med regelefterlevnad för att undvika framtida regelöverträdelser och sanktioner.
– Alla dessa åtgärder är bra, men det vi tagit med oss från de här dialogerna är att man behöver se över den interna företagskulturen. Studier visar nämligen på att det finns en stark koppling mellan kultur och risktagande i en organisation. Det här handlar inte om en mängd värdeord, utan är i allra högsta grad en fråga om agerande.

September månads #öhmanlunch.
– I vår rapport kommer vi fram till att det inte räcker med regelverk, man måste ha en etik som genomsyrar hela organisationen för att säkerställa att man följer regelverket. Det här är också högsta ledningens ansvar – ”tone at the top”. Att ledningen har bra incitamentsstruktur, det vill säga att det ska finnas incitament att göra rätt för sig, men också att det inte förekommer intressekonflikter.
– Just detta med affärsetikens betydelse i en organisation är något som vår gästföreläsare Michaela Ahlberg ska berätta mer om. Michaela är expert inom området affärsetik och har även skrivit boken ”The Grey Zone: A practical guide to corporate conduct, compliance and business ethics”.