Ordinera smärtstillande och ordentligt med vila till värdepappersportföljen
Denna månadskrönika resonerar jag kring utbrottet av det nya Coronaviruset. Inte i egenskap av epidemiolog utan som fondförvaltare. Jag kommer alltså inte ge råd huruvida ni ska åka på Thailandsresan under sportlovet eller ej, däremot dela mina tankar om förvaltning av en värdepappersportfölj under en virusepidemi.
Ett av fondförvaltarens verktyg för att förutspå framtiden är att analysera historien. De senaste 20 åren har vi upplevt ett par epidemier: SARS, MERS, Svininfluensan, Ebola med flera. Dödligheten och smittsamheten är förstås två viktiga aspekter – i synnerhet ur ett mänskligt perspektiv – men ur ett ekonomiskt perspektiv är även utbrottets destination minst lika viktigt.
Ebola var på många sätt ett tufft virus och givetvis en mänsklig tragedi för de drabbade familjerna. Men de ekonomiska konsekvenserna blev inte så kännbara, till stor del för att smittan gick att isolera till ett enskilt land som i BNP-termer utgör världens 163:e största ekonomi. Nu gäller det ett Coronavirus som har sitt utbrott i världens näst största ekonomi och som dessutom brukar kallas ”hela världens fabrik”.
Det har också varit populärt att analysera SARS-utbrottet som ägde rum i Kina för 17 år sedan. Det finns ett par likheter men också ett par olikheter. SARS var också en form av Coronavirus och dödligheten låg omkring tio procent. Det nya viruset ser med dagens data ut ha en dödlighet omkring två procent, men är mer smittsamt än SARS. För 17 år sedan var Kina världens sjätte största ekonomi och inte världens näst största som idag. Tillväxten i Hongkong drabbades i samband med SARS-utbrottet av en nedgång på mellan två och tre procent under andra kvartalet 2003. Men sett till helåret hämtade sig både tillväxt och börser.
Vår bedömning av det nya Coronaviruset – med det vi vet i skrivande stund – är alltså ingen risk för en pandemi som kommer medföra en hög dödlighet. Den ekonomiska faran består i stället av de åtgärder som sätts in för att hindra smittspridningen. Att stänga ner hela städer och fabriker kommer åtminstone temporärt sänka industriproduktionscykeln och gräva ett hål i landets BNP.
Hur djupt detta hål blir är svårt att bedöma i dagsläget. Vissa sektorer återhämtar sig förmodligen raskt, medan andra drabbas desto hårdare. Ett exempel på ett företag som drabbas hårdare är kafékedjan Starbucks som har stängt sina kaféer i Wuhan och när kaféerna öppnar igen, kommer den uteblivna konsumtionen vara omöjlig att återhämta. I andra sektorer, kan ett visst tapp i produktionen återhämtas, givet att inte uppehållet blir långvarigt. Ett långvarigt produktionsuppehåll skulle ställa till problem, till exempel om produktionskedjor behöver flyttas.
Hur ska man då agera på ny information om virusets framfart? Första frågan man bör ställa sig är: vilken placeringshorisont har min värdepappersportfölj? Har portföljen en horisont kortare än sex månader, bör du definitivt analysera vilka bolag som är vinnare respektive förlorare på epidemin. Om placeringshorisonten sträcker sig flera år framåt bör du istället ställa sig frågan: kommer smittspridningen minska framtida potentiell tillväxt? Med det vi vet idag, så är inte fallet. Även om slagigheten på aktiemarknaden kommer vara hög under en period och marknaden vissa dagar visar röda siffror, är mitt råd ungefär detsamma som sjukvårdens: Gör inget förhastat, låt kroppen få vila och ta smärtstillande vid behov.
Stockholm 7 februari 2020
Erik Nilsson, fondförvaltare på Öhman Fonder
Dokument
- Marknadskommentar januari 2020 (PDF, 235 KB)
Kontakt
Erik Nilsson
Ansvarig för tillgångsallokering