Krönika, Nyheter

Sommarkrönika om ledighet och semester

”Skolavslutning, blommande syrener, och årets första dopp i ännu iskalla sjöar...oj här blev det floskler. Kanske AI kan styra upp texten…” Många som i dagarna sitter och svettas över att leverera en sommarkrönika har nog funderat både en och två gånger på att låta ChatGPT göra jobbet. Men när andra slår på AI:n kavlar vi på Öhman Fonder upp ärmarna och sätter på oss de mer traditionella tänkemössorna. Här är förvaltare och skribenter garanterat av kött och blod.

Det otroliga intresset runt AI har väckt aktiemarknadens hopp om snabbt ökande försäljning, effektiviseringar och vinster för företagen. Detta har under våren drivit upp de sju största bolagen på USA-börsen i snitt över 50 procent. Ni känner namnen – Google, Microsoft, Nvidia med kompisar. Jättebolag som på ett eller annat sätt väntas tjäna på AI. De övriga 493 bolagen i USA-index har faktiskt i snitt inte har avkastat något alls i år, men jättebolagens stora indexvikter gör att en USA-marknadsfond har fått en kanonavkastning med +15 % på bara ett knappt halvår. För oss oldtimers känns det inte alldeles olikt 1999 med en väldigt smal marknad driven av stora framtidsförhoppningar.

Det som möjligen kan mäta sig med AI på aktie-hype-o-metern är den nya sortens aptithämmande läkemedel mot övervikt som Novo Nordisk och Eli Lilly är först att ta till marknaden. Resultatet av bara några månaders medicinering är häpnadsväckande stora viktnedgångar. I Sverige har vi ännu inte sett mycket av detta men rapporter från USA och Kina säger att det är närapå hysteri för att få tag på mirakelkuren som säljer slut på lagren och inte kan tillverkas fort nog. Analytiker bedömer marknaden i termer om 1 000-tals miljarder och är några av de få aktier som i avkastning i år kan mäta sig mig AI-raketerna.

För den svenske semesterfiraren ser covidårens påtvingade hemester mer och mer som en nödvändighet även i sommar. Euron har sprungit i väg över 10 procent sen förra sommaren och lägg därtill europeisk inflation även den över 10 procent så blir utlandssemestern en dyr affär. För skribenten blir årets semester på hemmaplan med stopp i Nynäshamn, Hässleholm, Lund, Västerås och Arvika. Inte direkt de klassiska sommarorterna, men i Sverige är man aldrig långt från sjö och glasskiosk.

Dessutom ges tillfälle till läsning i hängmattan, en gratis möjlighet att resa i tanken. En bok som tar dig på en resa över hela världen är Henrik Brandao Jönssons ”Där solen aldrig går ner”, ett resereportage från de forna portugisiska kolonierna. Exotiskt, roligt och lättläst.  Själv har jag, liksom de tre senaste somrarna, ambitionen att läsa Thomas Manns ”Buddenbrooks”. Jag misstänker dock att jag går bet på tegelstenen även denna sommar och mest läser Bamse för barnen.

Poddtips? Jodå, vi har sådana också. Kanske har ni lyssnat klart på alla svenska poddar och vill slipa lite på engelskan? You’re dead to me är BBCs historiepodd som blandar kunskap och humor. Alltid med en historieexpert och en komiker som gäster. Årets säsong har bjudit på avsnitt om Cleopatra, bodybuilding på 1800-talet, Granadas storhetstid och Agatha Christie.

 

Ha en riktigt skön sommar/ Pär Löfving förvaltare på Öhman Fonders globala aktieteam

Kontakt

Pär Löfving, förvaltare globala aktier
Pär Löfving

Fondförvaltare, globala aktier