Nyheter

Norrlands rivningspärla

I ett oansenligt industriområde utanför Skellefteå ligger det höglönsamma robotbolaget Brokk – en av kronjuvelerna i Lifco-koncernen. Öhman Fonder har nyligen varit på besök.

Fakirflyget från Stockholm till Skellefteå är fullsatt. På den lilla flygplatsen i norr möter ett flertal turistbussar upp för att köra ett 100-tal influgna ingenjörer till Northvolt och andra projekt i regionen. Det märks att det kokar i tallskogen.

Vårt färdmål är inte batterifabriken. I en minibuss med smeknamnet Älgen passerar vi infarten till Northvolt i 70 kilometer i timmen. Efter att ha räknat tallar längs 364:an i drygt 30 minuter tar chauffören av till ett obetydligt industriområde. Vi närmar oss målet och ett bolag jag länge velat besöka.

I industriområdet huserar också en bilskrot. Längs den veckade plåtfasaden står rader av utrangerade fordon. Bland annat en Saab som någon gång ser ut att kolliderat med skogens konung.

Vår destination är fabrikslokalen bredvid. Här har Lifco-bolaget Brokk sedan 80-talet producerat avancerade rivningsrobotar till kunder i över 100 länder.

Namnet Brokk är taget från den nordiska mytologin och dvärgen med samma namn. En smart och kraftfull individ, känd för att ha smitt Tors hammare. Verksamheten styrs sedan 14 år av stockholmaren Martin Krupicka (med ett förflutet på Harvard och Microsoft).

På ordertavlan i produktionshallen kan vi skymta att veckans leveranser ska gå till USA, Japan och Australien. Brokks marknadsandel i den här smala nischen uppskattas globalt till 70 procent och färre än 1 000 robotar produceras varje år.

Varje robot som lämnar fabriksgolvet väntar ett hårt uppdrag; att knacka sten i gruvtak, rensa masugnar på smältverk eller bistå vid avancerade tunnelbyggen. Eller för traditionellt rivningsarbete inom bygg.

I regel är robotarna eldrivna. De allra minsta väger 600 kg och modellprogrammet löper till 12 ton. Robotarna fjärrstyrs och kan utrustas med en mängd olika verktyg, vilket gör dem mångsidiga trots att de ofta har väldigt specifika uppdrag.

Det är en imponerande produktlinje som demonstreras med en minst lika imponerande lönsamhet. Enligt allabolag.se omsatte Brokks produktionsbolag med 80 anställda i fjol 787 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 347 miljoner kronor. Den fina lönsamheten späds ut lite grann om man inkluderar sälj- och dotterbolag runt om i världen. Omsättningen för hela Brokk-gruppen uppskattas till över 1,5 miljard kronor.

Historiken höjer ögonbryn. Sedan 2006 har omsättningen vuxit med 20 till 25 procent årligen med en rörelsemarginal kring 25 procent. Antalet sålda robotar har dock inte ökat i samma utsträckning. På äkta Lifco-maner har ledningen jobbat aktivt med pris, förvärv och uppdaterade (dyrare) modeller.

Efter finanskrisen föll efterfrågan kraftigt, vilket väcker frågetecken kring hur bolaget kommer att klara en framtida nedgång i den globala konjunkturen (något vi inte sett sedan 2008).

Trots många användningsområden är byggrelaterade rivningsarbeten en viktig drivkraft. Det vi vet idag är att orderboken utvecklats från att vara kraftigt överbelagd till att vara tillbaka på ungefär sex veckors visibilitet. Martin Krupicka menar att när byggbranschen bromsar kan Brokk fokusera mer på kunder i andra och nya branscher, vilket det inte finns tid till i en brinnande högkonjunktur.

Den närtida osäkerheten är tydlig men långsiktigt talar mycket fortsatt framtida tillväxt – inte minst i nya branscher. Vi lämnar Skellefteåskogarna i tron om att detta är en minst sagt välskött verksamhet under Lifco-paraplyet.

Kontakt

Fredrik von Schantz

Fondförvaltare