– Och det lyckades han väldigt bra med. Han tog fram Cerament, som är en rent revolutionerande produkt.
Cerament är ett konstgjort material som kopierar kroppens naturliga läkningssystem, och cirka sex till tolv månader efter en operation har Cerament helt absorberats av kroppen och ersatts av kroppseget ben.
– Då finns inget kvar av vår produkt, utan benet är helt läkt och har samma styrka och funktion som tidigare.
Antibiotikan utsöndras lokalt
I dag finns Cerament i många europeiska länder, samt på den viktiga USA-marknaden. Där har Bonesupport precis fått godkännande för att använda en variant av produkten som innehåller antibiotika.
– Vid ett benbrott i till exempel en bilolycka kommer det lätt in smuts i benet, något som leder till infektioner och ökar risken för amputation. Med vår produkt utsöndras antibiotikan lokalt vilket minskar risken för biverkningar och för antibiotikaresistens, eftersom de problemen främst uppstår bland bakterier i mag- och tarmkanalen.
Fördelarna för patienten är många, men även samhället tjänar på produkter som Cerament.
– En stor brittisk studie visade att över en tvåårsperiod hade svårt skadade patienter som behandlats med Cerament hela 17 dagar färre på sjukhus jämfört med traditionell behandling. Det innebär en stor samhällsekonomisk besparing.
Samma sak har amerikanska myndigheter slagit fast, och Bonesupport är inte det enda medicinteknikbolaget som väntas minska samhällets kostnader för vård.

Förvaltare för fonden är Viktor Elmsjö som själv har en bakgrund inom biomedicin.
– Med en åldrande befolkning stiger samhällets vårdkostnader, vissa analyser visar att det kan komma att bli rejält mycket dyrare. Men med utvecklingen av ny teknik som ett komplement till traditionell vård kan samhället minska den här kostnadsstegringen markant, säger Viktor Elmsjö, förvaltare för Öhman Hälsa och Ny Teknik som investerar i innovativa hälso- och sjukvårdsbolag.
”En stor drivkraft”
Han har själv en bakgrund inom biomedicin, och konstaterar att det finns väldigt många av den här typen av bolag i Norden, framför allt i Sverige.
– Här finns lärarundantaget, en regel som säger att forskare anställda vid universitet själva äger rätten till att kommersialisera sina forskningsresultat, något som ger en stor drivkraft.
Ett av de bolag som ingår i den nya medicinteknikfonden är just Bonesupport, och totalt har fonden just nu 32 innehav. Tanken är att den siffran ska vara mellan 30 och 60, varav 70 procent måste komma från Norden. För den geografiska närheten är mycket viktig enligt Viktor Elmsjö.
– Med det perspektivet kan vi finnas nära bolagen, vilket är viktigt i en bransch där det hela tiden kommer så otroligt mycket nya forskningsdata.
Nyfiken på att investera i framtiden? Läs mer om medicinteknikfonden Öhman Hälsa och Ny Teknik.